Харчові отруєння відомі людині з давніх часів. Щойно людина почала пробувати різноманітну їжу, травна система стала уразливою до інтоксикацій. Симптоми харчових отруєнь: загальна слабкість, зниження/відсутність апетиту, біль у животі, нудота і блювота, здуття живота, діарея, запаморочення, підвищена температура. Головний негативний чинник харчового отруєння — це зневоднення організму. Більшість хворих на харчове отруєння до лікарів не звертається, тому що ознаки протікають легко і самі проходять протягом 1-3 днів. Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна. Перше, що треба зробити при отруєннях — негайно звернутися до сімейного лікаря або викликати «швидку допомогу». Особливо уважним до проявів захворювання потрібно бути у випадку, якщо постраждала дитина.
З метою профілактики харчових отруєнь необхідно:
- ретельно мити продукти, руки і посуд;
- уникати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, використовувати різні дошки та ножі для нарізання різних продуктів;
- не вживати їжу та напої, термін реалізації яких минув;
- не купувати і не вживати продукти харчування на стихійних ринках;
- коли відключили світло, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше;
- якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник;
- не перевіряйте їжу на смак, якщо маєте сумніви щодо її безпечності – краще викиньте відразу, також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються;
- не робіть закупку харчових продуктів, що швидко псуються, про запас, слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо);
- не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддавайте термічній обробці.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння.
Бережіть своє життя та здоров’я!
Відділ оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами